sobota, 4 lipca 2009

Tarta.Owoce.Budyń.Kruche ciasto.


Miało być lekko i wyszło.
Nie znam chyba nikogo kto odmówi owocowej tarty.
Jest delikatna, słodka, krucha i nie mamy po niej wyrzutów sumienia jak po ciastkach z kremem czy bezach.
Toż to same owoce;)
Przepisów na tarty znam miliony, i kiedy ktoś pyta jak robiłam ciasto- szczerze odpowiadam:
na oko:)

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g zimnego masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżek zimnej wody
  • szczypta cynamonu
Wypełnienie tarty:

  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe (przyrządzone jak na 1)
  • 0,5l mleka
  • 2 łyżeczki mięty
  • dowolne świeże owoce (winogrona, ananas,pomarańcz, brzoskwinia, porzeczki, jagody, maliny, truskawki, kiwi, wiśnie itd.)

Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone kawałki masła, cukier puder i cynamon.
Rozetrzeć palcami.
Ciasto skrapiać wodą, po 1łyżce i wygniatać aż będzie elastyczne i gładkie a składniki się połączą.
Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok.30 minut.

Piekarnik rozgrzać do 200 C. Stolnicę lekko oprószyć mąką i rozwałkować na niej placek o średnicy większej niż forma na tartę (wałkuję zawsze przez folię przez co ciasto nie przylepia się do wałka i można je potem ładnie ułożyć w formie).
Formę posmarować odrobiną masła i wyłożyć ciastem (moja ma ok. 25cm średnicy). Spód ponakłuwać widelcem. Piec ok 30 minut na złoty kolor, ostudzić i posypać miętą.
Przygotować 2budynie na 1 porcję zalecanego mleka. Chłodny budyń włożyć do tarty, ułożyć na nim pokrojone owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz